Niektóre owoce trudno zjeść na surowo. Jednak bogactwo minerałów i witamin, jakie te owoce posiadają, sprawiają, że lepiej nie wykluczać ich z codziennej diety. Do takich owoców można zaliczyć aronię. Posiada ona dużo między innymi dużo witaminy C, a ona zwłaszcza w okresie jesieni i zimy jest niezbędna do tego, żebyśmy nie chorowali.
Jakie przetwory warto zrobić z aronii?
Na liście domowych przetworów powinna znaleźć się konfitura z aroni. Ten owoc można łączyć z wieloma składnikami, dzięki temu przetwory nabierają wyjątkowego smaku i aromatu. Żeby konfitura z aroni była zdrowa, nie może zawierać sztucznych składników, barwników i konserwantów. Jeśli kupujemy ją w sklepie, warto wybierać te produkty, które mają w swoim składzie tylko owoce. Można je znaleźć między innymi w sklepach ze zdrową żywnością lub sprzedającą tradycyjne polskie wyroby. Takie produkty będą też tymi, które zostały przyrządzone w ten sposób, że aronia nie straciła swoich cennych zdrowotnych właściwości.